tirsdag 26. mai 2009

Omtale av andre befolkningsgrupper i mediene


Overfallsvoldtekter begås av ikke-vestlige innvandrere

og

- Innvandrere bak alle anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo

det er slike overskrifter som trekker til seg mest oppmerksomhet. Er det nødvendig? Greit nok det er fakta, men med slike omtalelser skaper kun hat og fremmedfrykt. Er saken kun for å gi inntrykket at alle ikke-vestlige innvandrere voldtar? Føler at hovedemnet i hele saken er at det er ikke-vestlige innvandrere som voldtar, og ikke om selve voldtektene. Hadde ikke det vært like greit å ha overskrifter som "Overfallsvoldtekter begås av menn" og "Menn bak alle anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo", det er like mye fakta. Skal vi ikke dømme folk etter handlingene og ikke etter nasjonalitet? Skal vi ikke fokusere på personene som gjorde feilen, enn å dra opp nasjonaliteter?

Kan like greit lage en sak der vi tar for oss noen få hunder som har angrepet barn. Men allikevel så har folk mer forståelse og innsikt at det er kun de hundene som er slemme og ikke alle hunder. VG skrev "det er menn med kurdisk eller afrikansk bakgrunn som dominerer statistikken", jeg har en dårlig følelse at bare den lille setningen der har gitt mange et sterkt negativt syn om folk med kurdisk eller afrikansk bakgrunn.

Jeg har begynt å legge merke til at mediene kun skriver nasjonaliteter når det er en negativ sak? Jeg tar for meg en helt tilfeldig sak som jeg finner på vg.no, der skriver de "Vektløfteren Ruth Kasirye fra Tønsberg", hadde Ruth Kasirye gjort noe negativt, tror du VG hadde skrevet "fra Tønsberg" eller "som er opprinnelig fra Uganda"?
Bare en liten tankevekker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar