fredag 27. februar 2009

The Pirate Bay <3






Fildeling har kommet for å bli!

Det er 2009 og vi lever i et moderne teknologisk samfunn. Flere av verdens største film- og plateselskap nå gått sammen i et søksmål mot torrentsiden The Pirat Bay. Det er helt latterlig at de i The Pirat Bay må kjempe om deres rettigheter på internett. TPB er en side der de kun gir brukerne tilgang til
«trackers», filer som er tilgjengelige til nedlastning via torrents. Trackers er på en måte veiviser eller linker, sånn at din torrent-program finner veien fram hvor den filen du skal laste ned, ligger.


Ved hjelp av torrents, kan brukere dele og laste ned dirkete fra hverandre. Og det er helt uknyttet til noen servere som har selve filen opplastet. Brukeren trenger bare å ha filen på datamaskinen og det blir automatisk delt.


Det er helt feil av underholdningsbransjen å anklage TPB for piratkopiering. Vi kan sammenligne oss selv med helt vanlige søkemotorer som kvasir eller google. Bare at vi spesialiserer oss inn trackers. Søker du inn samme søkeordet i google, så vil du få opp de samme trackerne til den filen du søkte etter.


Det er private hackergrupper som underholdningsbransjen burde først og fremst gå etter. Det er de som bryter og redigerer filer som er beskyttet av opphavsretten. Spill, film og musikk som blir lagt ut og delt først er fra disse gruppene.


Kanskje underholdningsbransjen burde for lengst ha våknet opp og innsett at brukerne trenger nye og rimeligere alternativer, enn noe i fysisk format som er en stor brems for den teknologiske utviklingen.


Forbrukerne vil ha flere muligheter enn musikken som blir lagt ut fra itunes. De vil ikke betale for en begrenset musikkfil som kun passer til Apples sine produkter. Folk er utolmodige når det gjelder premierer av kinofilmer. Noen filmer blir sluppet opp til flere uker og noen ganger måneder før det blir sluppet ut her i norden. Og da blir det veldig fristende å laste ned filmen i HD kvalitet rett hjem til stua.


Underholdningsbransjen blir ikke direkte frastjålet penger. Men taper penger som de kunne ha fått tjent inn om forbrukerne hadde vært mer positive til produktet. Om en bruker er rimelig fornøyd med et produkt. Der produktet har blitt ulovlig nedlastet, så er det større sjanse for at brukeren kjøper produktet lovlig etter på.


Så folka i underholdningsbransjen, få mer tolerant holdning til fildeling! Se det som reklame, test og prøv av produkter. Fildeling har kommer for å bli, og hvis dere gir forbrukerne nye alternativer vil fildeling kun gå en vei, og det er opp.

PPL<3tpb



fredag 13. februar 2009

mediekebab - a little bit mix of everything, yet tasteful



"Fredag 13.02 skal alle opprette sin egen blogg. For mange av dere blir det deres første blogg, mens andre har allerede erfaring. Denne bloggen er ikke en type privat dagbok-blogg, men en skoleblogg, der meningen er at læreren og dine medelever er hovedmålgruppen/følgerne. "

OKi!


"Første tema er nettvett for bloggere. Da kan dere velge om dere vil lage en liste over nettvettsregler dere mener bloggere må tenke gjennom, eller dere kan skrive et eget innlegg med nettvett for bloggere som tema."




  • 1.Om du skal blogge noe negativt eller krenkende om arbeidskollegaer eller sjefen din, tenk om igjen. Det kan koste deg jobben din. Undersøk også om jobben din begrenser muligheten til å ha kontroversielle meninger om en sak. F.eks: Du er ansatt i en barnehage/barneskole/etc, og har en meningsblogg der du skriver om hvor mye du misliker hijab og hele religionen islam. Det kan bli sett på som rasisme av ledelsen og elever. Og det kan føre til masse unødvendige drama og konflikter.


  • 2. Pass på hva du poster på bloggen din, poster kan ligge ute i det fri, der absolutt alle har til gang kan se det. Innlegg/bilder/videosnutter kan ligge der lenge, det blir ikke automatisk sletta. F.eks du har hatt en utrolig gøy russetid og bestemmer deg for å poste bilder/videoklipp. Det kan være ting som er ulovlig, farlig og upassende, og i senere tid syntes du kanskje det ikke var så morsomt allikevel. Tenk deg, bloggen din er inaktiv etter par år, du er nå eldre og visere. Du skal nå søke på drømmejobben, og det er en viss mulighet at du ikke får denne jobben pga noen blogginnlegg.


  • 3. Pass på at du ikke poster ting som er i strid med åndsverkloven. F. eks du laster opp en ©film, bilde eller sang og deler ut via bloggen. Det kan føre til både bot og straff.


  • 4. Om du tror du kan poste hva som helst, om hvem som helst, tro om igjen. Selv om du har muligheten til det, betyr ikke at det er fult så lovlig og helt uten konsekvenser. Pass på da at du følger reglene innen personvernloven. F.eks: Du snubler over noen naken bilder av Alexander Rybak, du bestemmer deg for å dele de i bloggen. Dagen etter blir det søksmål.